Seminari de Teologia i Ciències de Barcelona (STICB)

Seminari permanent per a la recerca i sembra d'idees, sobre teologia Cristiana, oberta però a altres tradicions religioses, i mitjançant un diàleg enriquidor, en interrelació amb les ciències actuals del cosmos, de la vida i de l'ésser humà.

Ens trobaràs al Centre Borja de Sant Cugat, prop de Barcelona.  

Va ser fundat l'any 1998 amb la intenció d'introduir el modern diàleg entre teologia i ciències a Espanya i, particularment, a Catalunya. La seva seu es troba a les dependències del Centre Borja, a la localitat de Sant Cugat del Vallès, prop de Barcelona, i forma part de l'Institut de Teologia Fonamental (ITF). Actualment, el grup l'integren una vintena de professors universitaris, postgraduats, sacerdots i estudiants, interessats en aquest diàleg des de diverses perspectives disciplinàries de tipus humanístic i científic. L'STICB és una institució cristiana formada per membres majoritàriament catòlics, si bé el grup roman obert a altres confessions i línies de pensament divergents, sempre que siguin respectuoses amb la fe cristiana.

A partir de l'any 2003 hem començat a celebrar mensualment seminaris interns en els quals s'estudien i es posen en debat temes fonamentals del nostre temps relacionats amb el diàleg teologia-ciències. Altres activitats habituals inclouen la publicació de treballs, la posada en comú de lectures, la presentació de ponències, l'organització de cursos i tallers divulgadors, i la participació en reunions culturals. Tenim també el propòsit d'ampliar la nostra biblioteca especialitza ubicada a la nostra seu, així com potenciar aquest lloc Web perquè actuï com a impulsor dels nostres objectius i faciliti la difusió pública de les nostres activitats.

L'STICB va iniciar la seva activitat oferint cursos universitaris sobre "Teologia i ciències avui", els quals havien estat guardonats l'any 1998 pel "Science & Religion Course Program" de la John Templeton Foundation. L'any 2002 es consolidà a l'encarregar-se de l'organització local del 10è. Congrés d'ESSSAT (European Society for the Study of Science and Theology), celebrat a Barcelona a primers d'abril de l'any 2004. Al juliol de 2004 va rebre un nou impuls i una nova personalitat en adherir- se al Metanexus Institut de Filadelfia en qualitat de Grup Local associat, dins del seu programa "Local Society Iniciative" (LSI). L'STICB manté contactes regulars amb altres set Grups Locals anàlegs ulteriorment creats a Espanya: tres a Madrid, i un a Granada, Saragossa, Bilbao i Salamanca.

L'interès principal de l'STICB es centra en fomentar el diàleg entre la teologia i les ciències des de la perspectiva cristiana i la nostra concepció cultural. D'acord amb un document que creiem magistral (veure Documents 1), aquest diàleg ha de ser respectuós amb l'autonomia d'una i l'altra part, i suficientment obert per a superar tot fonamentalisme i cientificisme. El seu fruit ha de ser un mutu enriquiment: el teòleg, lluny de tota apologètica precipitada, ha de reformular la seva tradició teològica en el context actual, i el científic, sense absolutitzar la seva ciència, ha de captar el sentit que ella té en un context humà i espiritual.

Entre les temàtiques preferents d'estudi destaquem la d'explicar l'acció provident de Déu sobre l'univers d'acord amb les concepcions que ha estat imposades per les diverses ciències. En concret ens hem proposat estudiar l'actual concepció "cosmo-bio-evolutiva" de l'univers -des del big bang fins a l'ésser humà- que en la segona meitat del segle XX ens han imposat els descobriments de la radiació de fons còsmica i el codi genètic de l'ADN. Guiats pels especialistes del grup, voldrem seguir aquest itinerari temàtic interdisciplinari. Podrem fer reflexions filosòfiques al voltant de la nostra pròpia "mega-història" (no de milers, sinó de milers de milions d'anys), i encara reflexions teològiques sobre com coordinar amb ella la nostra història de salvació (des de la Creació fins a la Nova Creació).

Una de les màximes aspiracions de l'STICB és la de promoure el coneixement d'aquesta interrelació teologia-ciències a nivell acadèmic i a nivell divulgador per al públic en general. En altres països europeus i, especialment, als Estats Unitats d'Amèrica del Nord, aquesta divulgació és un fet habitual -des de fa trenta o quaranta anys- realitzat per institucions com l'esmentada ESSSAT, i el Center for Theology and the Natural Sciences (CTNS) de Berkeley o el Zygon Center for Religion and Science de Chicago, a través de llurs conferències, congressos i revistes (veure Enllaços)

pendent de revisar per Francesc

Des de l'STICB agrairem totes les opinions, suggeriments i propostes relacionades amb els objectius propis de la nostra entitat, i que poden ser dirigides a la següent adreça de correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.